Lokalizacje

Są to miejsca na mapie, którym nadajemy nazwę. W chwili odbicia statusu przez użytkownika, będziemy wiedzieć, w której lokalizacji to zrobił. Lokalizacje pozwalają również na ustalenie maksymalnej tolerancji odległości na odbicie statusu. Dzięki tej funkcjonalności możemy wyeliminować zgłoszenia statusów w niedozwolonych miejscach.

Aby zdefiniować lokalizacje w aplikacji należy kliknąć w RCP > Lokalizacje

Dodaj – Lokalizację możesz określić na trzy sposoby:

Wpisz miejscowość i ulicę oraz kliknij na przycisk "Znajdź lokalizację". Współrzędne uzupełnią się same.
Wprowadź tylko współrzędne (możesz je skopiować z Google Maps) oraz kliknij przycisk "Znajdź lokalizację".
Kliknij dowolne miejsce na mapie, wszystkie dane, łącznie ze współrzędnymi uzupełnią się automatycznie.

Edytuj
Aby edytować lokalizację wystarczy najechać kursorem myszy na wybraną, następnie wybrać ikonę ołówka. Po wprowadzeniu zmian klikamy „Zapisz”.

Usuń
Aby usunąć lokalizację należy najechać kursorem myszy na wybraną, a następnie wybrać ikonę kosza i potwierdzić jej usunięcie.

Jeśli zdefiniowałeś lokalizacje i chcesz ograniczyć odbijanie zdarzeń tylko do nich, należy zaznaczyć w Ustawieniach --> Rejestracja czasu pracy --> Lokalizacje --> Ogranicz lokalizacje, a następnie kliknąć przycisk "Zapisz".


Błędna lokalizacja

Jeżeli zobaczyłeś poniższy komunikat błędu dodając status poprzez Wirtualne RCP oznacza to, że przeglądarka przesłała złe informacje odnośnie Twojej lokalizacji.

Przeglądarka ma ograniczony dostęp do lokalizacji, uzależniony od informacji, które udostępnia dostawca usług internetowych. Często może się zdarzyć sytuacja, w której pomimo tego, że znajdujemy się np. w Bielsku-Białej, to naszą lokalizacją według przeglądarki jest Wrocław.

W łatwy sposób możesz sprawdzić, gdzie się znajdujesz według przeglądarki - link do strony poniżej:

http://whatismyipaddress.com/pl/moj-ip

Niestety nie mamy na to wpływu i w przypadku, gdy problem złej lokalizacji się powtarza sugerujemy jej nie ograniczać.

Można wyłączyć ograniczenie lokalizacji dla całej firmy w Ustawieniach (opisane powyżej) lub dla konkretnego pracownika, przechodząc do widoku "Pracownicy", wchodząc w kartę edycji wybranego użytkownika, a następnie w zakładce "Rejestracja czasu pracy" zaznaczyć funkcję "Bez ograniczeń" > Zapisz.
Czy ten artykuł był pomocny?
Anuluj
Dziękuję!